Citát Měsíce: 
Citát Měsíce
pivní oddělovač

AHOJ, JMENUJI SE DYLAN A JSEM ALKOHOLIK
05.10.2006 00:00 | Xenog | okénko abstinenta

Tahle věta zazněla v kdysi obdivovaném i zatracovaném seriálu Beverly Hills 90210. A skutečnost, kdy po několika pivech byl doporučen do anonymních alkoholiků, byla poněkud přitažená za vlasy a scénáristy dotažena ad absurdum, tak spíše evokuje problém alkoholismu spíše bagatelizovat a vysmívat se mu. To že ve skutečnosti je závislosti na alkoholu se v České republice léčí 300 tis. lidí a jen malá část z nich se uzdraví (=abstinuje) už taková legrace není.

Podívejme se na hlavních šest znaků závislosti.

K diagnóze závislosti stačí tři znaky během posledních 12 měsíců.

1. Zhoršené sebeovládání ve vztahu k alkoholu.
2. Bažení (nutkavá chuť) po alkoholu.
3. Pokračování v pití alkoholu navzdory nepříznivým následkům pití.
4. Zanedbávání jiných zájmů (např. zájmu o rodinu) a potěšení.
5. Odvykací stav. Odvykací stav se většinou postačí při kvalitní lékařské péči rychle zvládnout. Někdy může ovšem odvykací stav přejít v delirium tremens, což je závažný a život ohrožující stav.
6. Růst tolerance (odolnosti) vůči alkoholu.

Někdo si možná řekne, mě se to netýká , já mám přeci silnou vůli.

Ale kdo myslíte, že má silnější vůli? Je to úspěšný vrcholový sportovec nebo obyčejný člověk, který nic mimořádného nedokázal? Správná odpověď je „Silnou vůli k čemu?“ Spousta obyčejných lidí závislost na alkoholu překonala a někteří vrcholoví sportovci ne.
Tom, že se závislý člověk nedokáže ve vztahu k alkoholu dobře ovládat, není projevem jeho slabé vůle, ale je to znakem závislosti. S trochou nadsázky řečeno, takový závislý muž nebo žena projevují železnou vůli každý den. Což nepijí navzdory svému okolí a dokonce navzdory těžkým zdravotním obtížím.


Řekněme, že někdo zjistí, že je na alkoholu závislý. Co to znamená? V tom případě je mnohem bezpečnější nepít vůbec, nežli se pokoušet o „pití s mírou“. Závislost na alkoholu je stav dobře léčitelný, ale léčba je většinou dlouhodobá a obezřetnost je třeba si zachovávat po celý život.

Jiné čtenář si po vyplnění testu radostně oddechl, protože závislý není. Alkohol zdravotně i jinak poškozuje a zabíjí často ty, kdo na něm závislí nejsou. Závislost je pouze jedním z mnoha nebezpečí.


A ti čtenáři, kteří si radostně oddychli, že závislí nejsou, tak se jich, pokud pijí příležitostně tento problém týká také. Je to stará dobrá kocovina.


Kolik stojí kocovina

Alkoholová kocovina působí národním ekonomikám značné škody. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Pro výzkumné účely se vyžaduje přítomnost alespoň dvou z výše uvedených příznaků v natolik závažné formě, aby došlo k narušení běžných denních činností a povinností. Podle amerických odhadů stojí alkoholová kocovina ekonomiku USA ročně 148 miliard dolarů, jiné odhady hovoří od 3,3 miliardách liber ztrát v důsledku kocoviny pro Velkou Británii, 1,4 miliardách dolarů pro Kanadu a 3,8 miliardách pro Austrálii.


Největší podíl kocovin připadá na lidi, kteří nejsou na alkoholu závislí ani ho nepožívají nadměrně, prostě z toho důvodu, že tvoří v populaci největší skupinu. Do uvedených studií nebylo zahrnuto vyšší riziko pracovních i jiných úrazů, které jsou spojené s výskytem kocovin.



Nešpor, K.: Nejvyšší státní vyznamenání fotbalistům
Český profesionální fotbal je po zdravotní stránce nebezpečná záležitost nejen pro hráče, ale i pro diváky. Nemyslím si teď případy infarktů při dramatických zápasech nebo nechutnou korupci, která může přivodit citlivějším povahám nevolnost nebo depresi. Jde o něco mnohem závažnějšího. Český profesionální fotbal je svázán s reklamou alkoholických nápojů a hazardní hrou. To je zvláště neblahé v situaci, kdy máme nejvyšší spotřebu piva na jednoho obyvatele a hazardní hry decimují i děti a dospívající. Už před lety jsem navrhoval: Když už máme pivní fotbalovou ligu, měli by se v souladu s tím přejmenovat i jednotlivá mužstva. Neznělo by hezky např. Sparta Delirium, Slávia Alkoholická Demence nebo třeba Cirhóza Liberec? Bohužel můj návrh nějak zapadl. Je nejvyšší čas ho oprášit.
Český fotbal si prosadil, že se smí na ligových zápasech prodávat pivo. Opilí fotbaloví fanoušci nepředstavují riziko jenom pro sebe. Ohrožují i lidi, které fotbal nezajímá a kteří se třeba vracejí unavení z práce. Z hlediska zdravého rozumu je nepochopitelné, jak se může dospělý nebo dospívající člověk přiotrávit alkoholem na počest jakéhosi prchavého fotbalového triumfu. Na závěr kacířský návrh. Mužstvo Ghany vyřadilo na mistrovství světa české fotbalisty. Za to byl měl pan prezident udělit africkým fotbalistům nejvyšší státní vyznamenání. Proč? Protože se obětavým výkonem zasloužilo o zdraví české populace. Prohra českého týmu dost možná způsobí, že nebude tolik závislých na alkoholu, tolik násilné kriminality pod vlivem alkoholu a tolik alkoholem zaviněných úrazů. (Uveřejněno v Lidových novinách.)

 

Při tvorbě článku byly použity výňatky z publikací Prim. MUDr. Karla Nešpora, CSc. primáře mužského oddělení závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice a Lidových novin.

Tisk stránky
Jste závislá/ý na alkoholu ?
Piju jen příležitostně (28)39,44%
Můžu vypít co chci (13)18,31%
Vím, že mám problém (22)30,99%
Léčím se (3)4,23%
Jsem abstinující alkoholik (5)7,04%
Celkem odpovědí:71
pivní řádka

Diskuse
počet komentářů: 2

zdenice 24.01.2007 09:25:45 :
nevim, jestli je to dobre, nebo spatne, ale pro tyhle stranky chlast ani nic jinyho kseft neni... my pijem i delame tyhle stranky pro radost... nebo ze zavislosti? ted presne nevim...:o)


trp 23.01.2007 17:49:43 :


přidej komentář k článku... pivní řádka

Zdena a pivo - hlavní stránka pivní oddělovač

pivní oddělovač
  pivo a život Zvolit pivní sekci pivo a život. Jo !
  vybrali jsme z tisku Zvolit pivní sekci vybrali jsme z tisku. Jo !
  novinky ze světa piva Zvolit pivní sekci novinky ze světa piva. Jo !
  věda a pivo Zvolit pivní sekci věda a pivo. Jo !
  kam na akci Zvolit pivní sekci kam na akci. Jo !
  humor a pivo Zvolit pivní sekci humor a pivo. Jo !
  recenze hospod Zvolit pivní sekci recenze hospod. Jo !
  recepty a pivo Zvolit pivní sekci recepty a pivo. Jo !
  okénko abstinenta Zvolit pivní sekci okénko abstinenta. Jo !
  na stažení Zvolit pivní sekci na stažení. Jo !
pivní oddělovač

prohledej zdenu a pivo
   

pivní oddělovač

Top 10 nejčtenějších článků
1 DRUHY PIVA
2 4 ZÁKLADNÍ HOSPODSKÉ POLOHY
3 DOMÁCÍ ČERNÉ PIVO
4 VÝROBA PIVA A ŘEMESLA
5 PANÁK PRDELÍ ANEB CHLASTÁNÍ SPODEM
6 JAKÉ TYPY MUŽŮ MŮŽETE POTKAT NA WC
7 CO PÍT, POKUD NELZE PÍT
8 ZDENA A PIVO
9 OPILÝ KUŘECÍ LÁJOŠ
10 VAROVÁNÍ LÉKAŘSKÉ ASOCIACE
pivní oddělovač
  majlík na redakci Zvolit mail na redakci. Jo !
  redakce 
  rss 
pivní oddělovač

Jste závislá/ý na alkoholu ?
Piju jen příležitostně (28)39,44%
Můžu vypít co chci (13)18,31%
Vím, že mám problém (22)30,99%
Léčím se (3)4,23%
Jsem abstinující alkoholik (5)7,04%
Celkem odpovědí:71
  proběhlé ankety
pivní oddělovač
 Tady nam můžete zanechat nějaký vzkaz, stejně to nebudeme brát vážně ... Vaše redakce
Text zprávy:
Přezdívka nebo e-mail:
pivní oddělovač
 Pokud chtete být informováni o nových článcích na Zdeně a pivo zadejte zde svoji emailovou adresu
E-mail:

pivní oddělovač
www.poinza.com Počítače, Internet, Zábava
www.pivnibratri.com
BeerDreams - všetko o pive
pivní oddělovač